Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Δύο μέλη μιας τοπικής πολιτοφυλακής επιφορτισμένης με την ασφάλεια του καταυλισμού κάθονται στα περίχωρα του νεοσύστατου προσφυγικού καταυλισμού Αγουλάλα, κοντά στο Μαγκανάν, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Σουδάν στην περιοχή Αμχάρα της Αιθιοπίας, στις 28 Φεβρουαρίου 2024.
Δύο μέλη μιας τοπικής πολιτοφυλακής κάθονται στα περίχωρα του νεοσύστατου προσφυγικού καταυλισμού Αγουλάλα, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Σουδάν στην περιοχή Αμχάρα της Αιθιοπίας, στις 28 Φεβρουαρίου 2024. [Michele Spatari/AFP]

Σουδάν: Ο πόλεμος που ξεχάστηκε

Έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο κι απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, με επιπτώσεις που θα αγγίξουν τη Μεσόγειο. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να αποστρέφει το βλέμμα από τη σύγκρουση που συνεχίζεται επί έναν χρόνο στο Σουδάν.
Δύο μέλη μιας τοπικής πολιτοφυλακής κάθονται στα περίχωρα του νεοσύστατου προσφυγικού καταυλισμού Αγουλάλα, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Σουδάν στην περιοχή Αμχάρα της Αιθιοπίας, στις 28 Φεβρουαρίου 2024. [Michele Spatari/AFP]

Για μισό εκατομμύριο Σουδανούς, ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Εάν έως το τέλος του Ιουνίου δεν αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, δεν θα επιβιώσουν. Στην πλειοψηφία τους, αυτοί οι άνθρωποι στα πρόθυρα του θανάτου είναι παιδιά. Είναι μερικά μόνο από τα θύματα αυτού που έχει επικρατήσει να αποκαλούμε «ο ξεχασμένος πόλεμος». Κι ας συνεχίζεται εδώ κι έναν χρόνο, σε μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Αφρικής.

Εάν κοιτάξει κανείς τις ειδήσεις που μετέδιδαν πέρσι τέτοιες μέρες όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα μπορέσει να ανασυνθέσει, με κάθε λεπτομέρεια, το χρονικό μιας σύγκρουσης που ξέσπασε ξαφνικά, αλλά με τέτοια ένταση, που σκόρπισε τον τρόμο και την καταστροφή μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου του 2023 ανάμεσα στις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και τους παραστρατιωτικούς πρώην συμμάχους τους, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), για τον έλεγχο της χώρας, έχει στο μεταξύ προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές του καιρού μας. Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμων είναι ο Αμπντελφατάχ αλ-Μπουρχάν, ενώ τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης διοικεί ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστός και ως Χεμετί.

Remote video URL

Μετά την ανατροπή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη