Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
Ασφυκτικά στη Μύκονο. [Dimitris Kiriakakis/Unsplash]
Ασφυκτικά στη Μύκονο. [Dimitris Kiriakakis/Unsplash]

Η κληρονομιά του περσινού καλοκαιριού

Το νέο πλαίσιο αξιοποίησης των παραλιών που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υιοθετεί το σύνολο των αιτημάτων του κινήματος για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι του 2023 σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Ασφυκτικά στη Μύκονο. [Dimitris Kiriakakis/Unsplash]

Άρθρο του Τάσου Τέλλογλου.

Αναδημοσιεύεται με άδεια από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες», ένα εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία», που υποστηρίζεται από το inside story. Το project αναδεικνύει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να αντεπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως την αλλοίωση του τοπίου και τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες.

Image
Βιώσιμες Κυκλάδες

Ο υπουργός των Οικονομικών δεν είχε πρόβλημα να ομολογήσει δημόσια ότι το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα διαχείρισης των παραλιών απέτυχε. «Ήταν προβληματικό» είπε, και ότι τα περισσότερα από εκείνα που κατήγγειλε το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» ίσχυαν.

Remote video URL

Πολλοί υποδέχτηκαν το νέο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης στις 9 Ιανουαρίου με ανακούφιση και αισιοδοξία, για την πιο αποφασιστική του γλώσσα και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Όμως το σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, έχει κάποια προβλήματα στη εφαρμογή του.

Image
12345
Οι πέντε βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου. [Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών]

Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα γίνει από τον ίδιο μηχανισμό με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη