Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Ένας μασκοφόρος υπάλληλος μιας αγοράς πουλερικών ταξινομεί πάπιες στην Ταϊπέι. [SAM YEH / AFP]
Ένας υπάλληλος μιας αγοράς πουλερικών στην Ταϊπέι ξεδιαλέγει πάπιες. [SAM YEH / AFP]

Η Γρίπη των Πτηνών ανοίγει τα φτερά της

Το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών έχει επεκταθεί σε οικόσιτα και άγρια θηλαστικά, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους, ανησυχίες για την τροφική αλυσίδα – και οξυμένη επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο του «άλματος» στο ανθρώπινο είδος.
Ένας υπάλληλος μιας αγοράς πουλερικών στην Ταϊπέι ξεδιαλέγει πάπιες. [SAM YEH / AFP]

Μία σιωπηλή οικολογική καταστροφή με πιθανές συνέπειες για τη ανθρώπινη υγεία εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες ανά τον κόσμο. Η νεότερη εκδοχή ενός εκ των ιών που προκαλούν τη γρίπη των πτηνών, H5N1, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά από το περασμένο φθινόπωρο στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ μεταδόθηκε για πρώτη φορά σε οικόσιτα ζώα (αγελάδες), στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, υπολείμματα του ιού βρέθηκαν σε γάλα που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αναφέροντας ότι η διαδικασία της παστερίωσης καθιστά τον ιό μη ενεργό. Σημειώνουν ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό απόλυτα.

Image
Αγελάδες βόσκουν σε ένα χωράφι σε γαλακτοκομική φάρμα στην Πεταλούμα της Καλιφόρνια, στις 26 Απριλίου 2024. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δίνει εντολή στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων να εξετάζουν τις αγελάδες που παράγουν γάλα για μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI H5N1) πριν τα ζώα μεταφερθούν σε άλλη πολιτεία. [JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP]
Αγελάδες βόσκουν σε ένα χωράφι σε γαλακτοκομική φάρμα στην Πεταλούμα της Καλιφόρνια, στις 26 Απριλίου 2024. [JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP]

Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την έκταση της εξάπλωσης του ιού στις αγελάδες και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ αγελάδων είναι πολύ μικρός (30 κοπάδια σε εννέα πολιτείες), αλλά η FDA (ο ομοσπονδιακός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων και φαρμάκων) ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ελέγχων στο γάλα δείχνουν ότι ένα στα πέντε δείγματα έχει ίχνη του ιού.

Ο νέος, αμερικανικός H5N1 σκότωσε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη