Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
Άγιοι Σαράντα, Αμοργός, 2022. [Αμοργόραμα]
Άγιοι Σαράντα, Αμοργός, 2022. [Αμοργόραμα]

Οι Αμοργιανοί ψαράδες προστατεύουν τη θάλασσά τους

Στόχος των αλιέων της Αμοργού είναι να απέχουν από την αλιευτική δραστηριότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο –τη βασικότερη περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών– και αντ’ αυτού να αξιοποιούν τα καΐκια τους για τον καθαρισμό των ακτών.
Άγιοι Σαράντα, Αμοργός, 2022. [Αμοργόραμα]

Άρθρο της Αναστασίας Καραδημήτρη.

Αναδημοσιεύεται με άδεια από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες», ένα εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία», που υποστηρίζεται από το inside story. Το project αναδεικνύει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να αντεπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως την αλλοίωση του τοπίου και τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες.

Image
Βιώσιμες Κυκλάδες

Ακούγεται παράλογο ένας ψαράς να θέλει να απαγορεύσει το μέσο βιοπορισμού του, το ψάρεμα. Εκτός αν διαφορετικά κινδυνεύει με εξαφάνιση η ίδια η πηγή του εισοδήματός του: τα ψάρια. Αυτό φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν οι επαγγελματίες αλιείς της Αμοργού, που επιχειρούν να σώσουν ό,τι προλαβαίνουν από μία θάλασσα που έχει προ πολλού χάσει ένα τεράστιο μέρος του πλούτου της.

Στα πλαίσια αυτά, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων της Αμοργού παρουσίασε, ως μέρος του προγράμματος «Αμοργόραμα», την «Αλιευτική Μελέτη Νήσου Αμοργού», που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναδεικνύει την ανάγκη περιορισμού της αλιευτικής δραστηριότητας στην Αμοργό, με στόχο την αναγέννηση των ιχθυαποθεμάτων. 

Ποιο είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη